Δημοσιεύτηκε στις 06 Οκτωβρίου 2025
Από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2025, η γειτονιά του Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα φιλοξενεί το «Μαντομαχάλρτ» Φεστιβάλ Πολιτισμού και μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κέντρο τέχνης, ήχου και συνάντησης. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη στήριξη του Οργανισμού Λάρνακα 2030 που ηγείται την υποψηφιότητα της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2030.
Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη γυναίκα, στη μνήμη και στη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο του, που φέρνει κοντά καλλιτέχνες από διαφορετικά χώρους όπως μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά, φωτογραφία και κινηματογράφο.

Εκτός από ένα αφιερωμα στη γυναικα, προκειται και για μια συλλογική εμπειρία που αναδεικνύει τη θηλυκή ενέργεια, τη διαίσθηση και την τρυφερότητα στοιχεία που φωτίζουν κάθε δημιουργική πράξη. Σε αυτή τη συνάντηση, η τέχνη γίνεται γιορτή και ο χώρος μεταμορφώνεται σε τόποσυνύπαρξης. Η φετινή θεματική του Φεστιβάλ φωτίζει τη θηλυκή παρουσία ως πηγή ζωής, γνώσης και δημιουργίας.
Συγκεκριμένα στα πλαίσια του Φεστιβάλ,παρουσιάζεται για τρείς μέρες από τις 9 μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου η εικαστική έκθεση «Αθέατη Ιερότητα» στην οδό Αγίου Ιωάννη 28. Η έκθεση υφαίνει έναν διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα σε γενιές καλλιτεχνών που ερευνούν το ιερό μέσα από τη γυναικεία παρουσία. Τα έργα δεν απεικονίζουν το ιερό ως αντικείμενο λατρείας, αλλά το υπαινίσσονται μέσα από σώματα, πέπλα και υφές, εκεί όπου το μυστικό συναντά το καθημερινό. Τα έργα είναι δανεισμενα από τους καλλιτέχνες, από προσωπικές συλλογές και το Ίδρυμα Glyn Hughes.

Την Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε υπαίθρια προβολή στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, την γαλλική ταινία «Τενόρος». Πρόκειται για μια συγκινητική ταινία για τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα, με φόντο την Όπερα του Παρισιού και με πρωταγωνιστή έναν νεαρό ράπερ που ανακαλύπτει την όπερα και τη δική του φωνή.
Την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, από τις 7.00 το βράδυ, η γειτονιά «ξυπνά» μέσα από 3 καλλιτεχνικούς περίπατους με τίτλο«Στιγμές στο δρόμο». Θα πραγματοποιηθούν κατ’ επανάληψη τρεις περίπατοι ανά μισή ώρα με σημείο εκκίνησης την Πλατεία του Αγίου Ιωάννη. Μέσα από τη διαδρομή αυτή, όπου οι δρόμοι γεμίζουν με μουσική, θέατρο, χορό, ποίηση, φωτογραφία και έργα τέχνης. Το κοινό περπατώντας βιώνει στιγμές δημιουργίας με το βιολί της Αρτεμησίας Βασιλείου, την υπαίθρια έκθεση με έργα των καλλιτεχνών, με δυο θεατρικά δρώμενα της Μαρίνας Βρόντη με τις Ζωή Κυπριανού και Νίκη Δραγούμη, με τη χορευτική συνθέση από τη Σχολή Dance House by Kalia, με έκθεση ποίησης στο δρόμο, με τα φωτογραφικά project “To thoseto them” και το “Jocose” και τραγούδια από την Ομάδα της Κοινότητα Φιλιππίνων.
Το ίδιο βράδυ στις 9.15 περίπου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η γνωστή ερμηνεύτρια Αλέξια παρουσιάζει το έργο “The Voice Improvisation Series – Voice in Space”, μια βιωματική performance φωνητικού αυτοσχεδιασμού, όπου η φωνή γίνεται εργαλείο σύνδεσης με τον χώρο, τον χρόνο και την ιερότητα. Το έργο φωτίζει τη γυναικεία προοπτική, έκφραση και συμβολισμό, συνθέτοντας έναν διάλογο ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, το προσωπικό και το συλλογικό.
Ακολούθως η βραδία ολοκληρώνεται στην Πλατεία του Αγίου Ιωάννη, με ζωντανή μουσική από τον Γιώργο Μορφίτη και φωνη από τη Νικόλ Αρδανίτου.
Καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς στην Πλατεία θα πραγματοποιείται δημιουργική απασχόληση παιδιών και θα διατίθενται προς πώληση φαγητά και ποτά και δωρεάνλουκουμάδες.
Το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί, το Φεστιβάλ μεταφέρεται στο Πάρκο Αναγέννησης, με το υπαίθριο καφενείο όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν δωρεάν καφέ και κεράσματα, συζητούν και γνωρίζουν τη γειτονιά μέσα από θεματικούς περιπάτους(ξεναγήση) «Παπούτσι στον τόπο σου» σε συνεργασία με την Ομάδα Citizens in Powerμε τον Ιωσήφ Χατζήκυριακο.
Θα πραγματοποιηθούν δύο περιηγήσεις μια στις 11.00 το πρωί στα ελληνικά με απόδοση στη νοηματική και μια στις 4.30 το απόγευμα στα αγγλικά.
Παράλληλα, το πρωι από τις 10.30 μέχρι τις 12.30 το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την οικία του Αρχιτεκτόνικου Γραφείου AMSAστην οδό Πατρίς Λουμούμπα 28Α, η οποίακέρδισε το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτόνικης Κύπρου 2025.
Το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη και τη συνεργασία πολλών ανθρώπων.
Με την ευκαιρία αυτή, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους τους χορηγούς,συνεργάτες και τους κατοίκους της γειτονιάς, που με ανοιχτή καρδιά, ιδέες και παρουσία, συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της κοινής γιορτής.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Επιμέλεια Φεστιβάλ: Αντώνης Τζιαρρίδης - 99757708
Περισσότερες πληροφορίες: https://heyzine.com/flip-book/24c52b104b.html
Σχετικά

Ηλίας Φουντούλης: Ο αγαπημένος κωμικός έρχεται στο 2ο Cyprus Comedy Festival
Για δύο μοναδικές βραδιές στη Λεμεσό!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025 συναντά τους Bodyterranean και τον Γιάννη Χαρούλη
Μία μουσικοκινητική δράση που φέρνει και πάλι στο επίκεντρο το πιο αρχέγονο μουσικό όργανο: το ίδιο το ανθρώπινο σώμα

«Οι Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» του Θεσσαλικού Θεάτρου ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025

Έρχεται το πρώτο Bicycle Film Festival στην Κύπρο
Aπό το ΔΦΛ 2025 και το Organisation for Positive Urbanism (OPU)

Παράλληλες Δράσεις και Ειδικές Προβολές στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου
Με το παράλληλο και ειδικό του πρόγραμμα, το φεστιβάλ δίνει φωνή σε νέους δημιουργούς

Όλα όσα θα ζήσουμε στο Φεστιβάλ Αιωνόβιας Ελιάς στο Παραμάλι
25 εκθέτες, παραγωγοί, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, και μουσικοί ετοιμάζονται για να σας υποδεχτούν στο Παραμάλι

10+1 παραδοσιακά φεστιβάλ που ζωντανεύουν την Κύπρο αυτό το σαββατοκύριακο
Από τα χωριά της υπαίθρου μέχρι τις πόλεις, η παράδοση συναντά τη διασκέδαση

Φεστιβάλ Βέρικου στον Άγιο Δημήτριο Μαραθάσας
Το φεστιβάλ «Τ’ Άη Δημητριού» φέτος θα είναι αφιερωμένο στο βέρικο, την επιτραπέζια ποικιλία σταφυλιού, που ποτελεί σήμα κατατεθέν για το χωριό

20+1 μοναδικά φεστιβάλ για αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Γεύσεις, παραδόσεις και μουσικές συναντιούνται σε όλο το νησί

Έρχεται το διήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «RT.Doc: Η εποχή των ηρώων μας»
Δες το αναλυτικό πρόγραμμα

Όλα όσα θα γίνουν στη φετινή Γιορτή του Μανιταριού
Μία διήμερη γιορτή γεμάτη λιχουδιές, παρασκευές με μανιτάρια, μουσική, χορό, stand up comedy και πολλές άλλες εκπλήξεις

Εικόνες από την πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025 για την παράσταση "Μια Άλλη Θήβα"
Μία πολυσυζητημένη παράσταση με τους Δημήτρη Καπουράνη και Θάνο Λέκκα